Bostanorama. Istanbul Biennial 2013.

Bostanorama. 54 Drawings made shortly before and after the #occupygezi in 2013. Christoph Schäfer for Istanbul Biennial 2013: Mom, am I barbarian? Curated by Fulya Erdemici

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

” Schäfer’s drawings depict intriguingly bizarre, parallel social situations gleaned from interviews and other encounters, and aim to reimage an aesthetic of community, markedly different to corporatised artists’ impressions in content and execution.”

Tom Snow, Afterall

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRESS_SD_2013Biennial_Antrepo_ChristophSchafer_0331

“With this in mind, perhaps the most resonant work of the whole biennial was that of Hamburg artist, Christoph Schäfer, whose large scale conceptual drawings of the movements during the Gezi park occupation, Bostanorama, exemplify attempts by artists, to effect social change by using recent happenings, to add weight to their arguments. Works such as this or Halil Altinderes film “Wonderland”, capture a true sense of activism in contemporary art.”

Miriam Stoney, Vulture Magazine, Dec. 4, 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRESS_SD_2013Biennial_Antrepo_ChristophSchafer_0328

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Alman ressam ve enstelasyon sanatçısı Christoph Schäfer’in işleri genel olarak kent üzerine yoğunlaşıyor. Bienal için seçilen Bostanorama Yedikule Bostanları’nın yok edilmesini ve Gezi parkı protestolarını konu alan; soyut kavramların somut sembollerle ifade edildiği eskizler ve notlardan oluşuyor. Olayları yakından takip eden Hamburglu bir kent düşünürünün gözünden Gezi’ye bakmak enteresan. Benim de hep gözlemlediğim, bir protesto şekli olarak ‘yeryüzü sofraları’nın Avrupalılara en enteresan gelen şey olduğuydu. Anlaşılan Schäfer de en çok bundan etkilenmiş.”

http://www.cizenbayan.com/

PRESS_SD_2013Biennial_Antrepo_ChristophSchafer_0354

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA‘Schäfer said localised urban struggles across the world had emerged as key ways of developing new forms of resistance.’ David Batty in The Guardian, Sept. 14, 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Political movements in other countries could learn a lot from the movement in Istanbul because the protests were done in a smart and clever way,” said the artist.

PRESS_SD_2013Biennial_Antrepo_ChristophSchafer_0338

The Biennial is not a test of “civil disobedience,” as it’s been portrayed in media, said Schäfer, but a reflection of the events in Istanbul. “In the exhibition all the sore points are addressed. But because people today create their own political platforms, the Biennial is no longer the only bright spot,” he added.

http://en.haberler.com/biennial-istanbul-the-new-art-of-protest-305044/

Christoph Scafer ile İstanbul Bienali’nde konuştuk von AjansCeteris auf dailymotion

” Antrepo No:3’te görülebilecek başka bir çalışma da Gezi Parkı direnişi esnasında Hamburg’daki bir parkın isminin “Gezi Park Fiction St. Pauli” olarak değişmesini kutlayan insanlardan etkilenen ve uzun süredir kentsel mücadelelerin içinde yer alan Christoph Schäfer’in “Bostanorama” adıyla topladığı İstanbul’un mevcut ve yakın zamanda yıkılmış kolektif mekanlarına dair çizimleri. Sanatçının İstanbul’un verdiği kentsel mücadeleye dair tanıklıklarından yola çıkarak yarattığı çizimler hem kente dair hayaller sunarken hem de kentin içinde yaşayanların müşterek arzularının bir ürünü olarak inşa edilmesi gerekliliğinin altını çiziyor.”

13. melek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Series of Images in the Guardian:

http://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2013/sep/14/istanbul-biennial-2013-art-in-pictures

Iftar in Yeniköy - Die Zeiten - More Than Fifteen Minutes

Interviewed by Türkiye, a Dr. Mimar Sinan Genim, rants against Bostanorama, urban farming, and artists in general mixing into the business of urban planning: “Mimarlar yüzyıllarca kalan eserler yapmak isterler. Bütün dünyada çağdaş sanatta, bienallerde benzer sıkıntılar var. Her şey çok çabuk tüketildiği için, herkes modaya uygun meta ve slogan peşinde. Örneğin Christoph Scafer’in çalışmasındaki Bostanorama bölümündeki ‘Yedikuleli kent çiftçileri’ sözü. Suni bir ifade. Kent, çiftçiliğe müsait bir mekan değil. İstanbul’un nüfusu 500 bin ya da 1 milyonken, Yedikule’de, surların hendeklerinin dolması sonucu zamanla oluşmuş bir bostan vardı. İnsanlar orada üretim yapıyordu. Şu an etrafında o kadar çok trafik ve pis su var ki, bugün orada yetiştirilen ürünlerin tüketilmesi çok sakıncalı. Bu sebeple orada üretim yapanları yüce bir mertebeymişçesine ‘kent çiftçileri’ olarak nitelemek; slogan peşinde olmak, bundan şahsi prim elde etmeye çalışmak gibi geliyor bana. Bunu da sanat adı altında tarif etmek doğrusu bana ters.”

PRESS_SD_2013Biennial_Antrepo_ChristophSchafer_8940

On Bostans, Bostanorama, Yedikule: Işıl Ekin Çalak, IstanbulArtNews_Toprak Kültürel Bir Değer Midir

<iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/wxCYCmgQmZA” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Fotos: Margit Czenki